Wat houdt een shiatsubehandeling in?

Een shiatsubehandeling wordt uitgevoerd op een katoenen futon die op de vloer ligt. Behandeling op een massagetafel is mogelijk, wanneer dat comfortabeler is in verband met de toestand of de leeftijd van de behandelde. Je blijft tijdens de hele behandeling gekleed. Daarom is het prettig om voor een shiatsu soepele, loszittende kleding aan te doen. Zorg dat je voor de afspraak niet teveel hebt gegeten, en zeker geen alcohol of drugs hebt gebruikt.

Binnen Iokai shiatsu worden verschillende technieken gebruikt: drukpuntmassage met vingers, duimen, handpalmen, ellebogen of knieën, strekking van spieren, mobilisatie van gewrichten en diverse dynamische technieken die ook in andere vormen van manuele therapie gangbaar zijn.

De behandeling heeft de vorm van een voortdurende, wederzijdse communicatie tussen de gever en de ontvanger van de shiatsu. De behandelaar onderzoekt met een lichte, aandachtige aanraking de behoeften en de reacties van de patiënt. Deze bepalen de intensiteit van de behandeling. Druk die in het lichaam van de ontvanger weerstand veroorzaakt, wordt vermeden.
Wanneer je moe bent of je lusteloos voelt, zal de behandeling zich richten op het stimuleren van de energiestroom. Ben je juist rusteloos of hyperactief, dan probeert ik een kalmerend effect te bereiken. Zo is elke behandeling, afhankelijk van het moment, verschillend in karakter.

Een behandeling duurt ongeveer een uur. De eerste afspraak neemt wat meer tijd in beslag omdat we beginnen met een uitgebreide intake. Op basis van jouw toestand en behoeften stel ik een behandelplan voor. In sommige gevallen adviseer ik ook om bepaalde oefeningen te doen of geef ik suggesties voor een andere leefstijl.